În funcție de utilizare există mai multe tipuri de nisip. Cel de care vom relata în acest articol este nisipul folosit în construcții, cu precădere în construcția clădirilor.
Nisipul este materialul prim folosit în orice fel de construcție: de la clădiri, la pereți de consolidare, drumuri, fundații, stâlpi de susținere clădiri, etc. Îl găsim în albia râurilor, în balastiere sau există tipuri de nisip fabricat. O caracteristică importantă a nisipului este compactare ușoară, astfel, împreună cu pietrișul se folosește la prepararea betonului, urmărind cu precizie o rețetă, în care se stabilește exact stabili pentru ce tip de construcție, cu ce alte materiale de construcție se va amesteca și în ce procent pentru a oferi rigiditatea sau chiar flexibilitatea potrivită.
În construcția clădirilor se vor folosi anumite tipuri de nisip, lipsit de pietricele sau alte impurități.
Diferitele tipuri de nisip existente în lume sunt categorisite după locul de proveniență, dar și după mărimea particulelor acestuia. În India de exemplu se folosește un fel de nisip obținut din beton, mărunțit în carieră, apoi cernut pentru a îndepărta impuritățile, bucățile mai mari, și este folosit ca ingredient în ciment și asfalt. Acest tip de nisip este oarecum refolosit pentru asfaltare trotuare, alei, în fabricarea pietrelor de pavaj, care nu necesită a duritate foarte mare.
Un alt tip de nisip este nisipul provenit din gropi adânci, din balastiere subterane. Este un nisip de culoare roșiatică datorită conținutului mare de oxid de fier, cu particule neuniforme, dure, ascuțite. Este un material de legare excelent. Pornind de la aceste caracteristici este folosit cu preponderență ca material de construcție în construirea clădirilor.
Nisipul de râu sau nisipul natural este nisipul de cea mai bună calitate datorită faptului că este extras din albiile râurilor, iar calitatea superioară a acestui este tocmai faptul că particulele acestuia sunt rotunjite de apă, au o culoare gri-albă și nu necesită adăugarea de multă apă, fiind un nisip natural-umed. Atenție acest tip de nisip conține silice în schimb, de aceea înainte de folosire trebuie verificat nivelul acestora din nisip.
Dacă până acum am vorbit de nisip natural să vedem ce tipuri de nisip fabricat cunoaștem. Având în vedere creșterea necesității ca și material de construcție a nisipului fin și lipsa acestuia de pe anumite piețe, ca de exemplu India, s-a ajuns la fabricarea unui astfel de nisip. Acest nisip este obținut din mărunțirea granitului, desigur foarte colțuros dând o rigiditate ridicată betonului în care este folosit ca element de legătură, totodată datorită acestei durități se acest tip de nisip necesită mult mai multă apă. Nu conține silice, este un material de construcție foarte ușor de obținut, deci foarte la îndemână, cu costuri de transport reduse, într-un cuvânt foarte economicos.
Un alt tip de nisip fabricat este nisipul obținut din cvarț industrial, un nisip cu o capacitate de compactare foarte ridicată datorită particulelor uniforme, folosit cu precădere în medii corozive plecând de la caracteristica cvarțului de a nu intra în reacție cu elementele de coroziune. Este un nisip care conține 100% minerale naturale ce conferă acestuia o durabilitate ridicată.
Un alt tip de nisip mai grosier este așa numitul nisip de umplutură, care servește ca bază sub beton, pentru pavaje sau umplerea gropilor. Datorită caracteristicii mai grosiere este un material de construcție folosit cu precădere unde este nevoie de drenaj.
În România, nisipul este împărțit în categorii după mediul de proveniență și mărimea particulelor acestora. Astfel, există nisip provenit din albiile râurilor și din balastiere, subterane sau de suprafață, iar în funcție de mărimea particulelor există nisip fin, a cărui particule nu depășește mărimea de 0.425 de mm, nisip mediu, a cărui particule nu depășește mărimea de 2 mm și nisipul grosier, a cărui particule poate ajunge până la 8 mm și este măsurat în metrii cubi și prețul este dat tot pe metrii cubi.