Tipuri de nisip si balast folosite in constructii

Tipuri de nisip folosit in constructii
februarie 2, 2022
La ce se foloseste nisipul in constructii?
februarie 2, 2022

Nisipul si balastul sunt doua din cele mai importante materiale folosite in constructii. Cimentul este de asemenea un material foarte folosit, fiind probabil pe locul urmator primelor doua. In anii de dinaintea crizei financiare, firmele specializate in vanzare nisip si balast au avut castiguri substantiale datorita faptului ca se construia aproape orice, atat in regim propriu, cat si de catre marii investitori. Pentru a atrage cat mai multi clienti in ziua de azi, cand nu se mai construieste la nivelul din trecut, firmele care vand nisip si balast asigura si transportul acestora la destinatie.

Nisipul si balastul se folosesc in principal la:

  • constructia fundatiilor
  • constructia stalpilor de sustinere a caldirilor
  • turnarea sapelor
  • tencuirea cladirilor

Ce fel de balast se foloseste in constructii?

Balastul este folosit in pavarea drumurilor sau ca suport pentru structuri precum caile ferate. Tipurile de balast disponibile sunt extrem de diverse si se clasifica in functie de locul geografic de provenienta al rocii.

Ca si nisipul, balastul poate fi mai mult sau mai putin fin, pornind de la 1 -2 mm si ajungand la bucati de piatra zdrobita de pana la cativa centimetri. Pentru cei ce nu sunt siguri ce tip de balast este necesar pentru proiectul intreprins, se poate discuta cu firma de vanzare balast, care nu va ezita sa ofere consultanta.

Ce fel de nisip se foloseste in constructii?

Pe un santier, camioanele de transport de nisip sunt aproape nelipsite, dar acestea nu transporta intotdeauna acelasi tip de nisip. In functie de scopul utilizarii, se recomanda nisipi de diverse grade de calitate, de aceea cand se discuta cu firmele de vanzare nisip, este foarte important ca atat cumparatorul cat si si vanzatorul sa stie exact ce tip de nisip este necesar proiectului. Nisipul poate avea marimea particulelelor intre 0.075 si 4.75 mm si este clasificiat in functie de aceasta proprietate, astfel:

  • Nisip fin, cu particule ce nu depasesc marja de 0.075-0.425 mm
  • Nisip mediu, cu particule cu marimi cuprinse intre 0.425 – 2 mm
  • Nisip grosier ce poate ajunge la pana la 4.75 mm.

In functie de aceste distinctii diferite, tipurile de nisip se folosesc in felul urmator:

  • pentru tencuiala se foloseste nisip de peste 1.5 mm
  • pentru caramizi se foloseste nisip intre 1.2 si 1.5
  • pentru ciment, este nevoie de nisip aspru intre 2.5 mm si 3.5 mm

Nisipul de cea mai proasta calitate sau nisipul grosier, numit si prundis, are in general o culoare rosiatica. Acesta poate fi aproape confundat cu balastul.

Pentru nisip de calitate optima, se utilizeaza in general nisip alb-gri de pe albiile raurilor, deoarece acest nisip are particule rotunjite.

Nisipul de pe plaja, desi poate una dintre cele mai abundente surse, nu se foloseste pentru constructii datorita continutului ridicat de sare care absoarbe umezeala si impiedica procesul de formare a cimentului.

Pentru mai multa siguranta, distribuitorul poate fi intrebat care este locul de provenienta al materialului, insa atat in cazul balastului, cat si al nisipului, este usor de distins despre ce tip de material este vorba in functie de culoarea si finetea particulelor, dupa doar o privire in vehiculele ce transporta nisip sau balast

Sursa: balastiere.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button