Fundatia reprezinta elementul de baza al unei case, de care depinde rezistenta intregii cladiri si ridicarea corespunzatoare a structurii. De aceea, este important sa cunosti foarte bine intregul proces de pregatire si constructie a fundatiei casei. Mai jos, iti vom prezenta un ghid util pentru orice constructor, care va fi de ajutor pentru obtinerea unei fundatii rezistente si durabile.
Ce este fundatia casei?
Fundatia este structura aflata la baza unei constructii pe care se sprijina intreaga cladire. Inainte de a incepe lucrarile propriu-zise, este important sa ai un plan clar al viitoarei case, pentru a sti cum ar trebui sa arate fundatia.
In functie de materialul folosit si de inaltime, casa poate avea greutati diferite. Asadar, fundatia trebuie sa fie potrivita pentru a sustine structura si materialul si pentru a putea rezista presiunii la care va fi supusa. De exemplu, o cladire inalta din beton are nevoie de o fundatie mai masiva decat o casuta mica din lemn.
Cum te pregatesti pentru turnarea fundatiei? Etape premergatoare
Inainte de a incepe efectiv sapaturile pentru noua fundatie, este nevoie de o serie de pregatiri pe care nu trebuie sa le treci cu vederea. Acestea vor asigura construirea unei fundatii de casa rezistente, potrivite pentru solul pe care se va realiza cladirea.
Evaluarea solului
Orice proiect de constructie trebuie sa inceapa cu o evaluare a solului realizata de catre inginerul proiectant. Astfel, acesta poate obtine o imagine mai clara a felului in care va arata casa si a dimensiunilor exacte pe care aceasta le va putea avea. Totusi, etapa esentiala este reprezentata de studiul geotehnic al solului.
In cadrul unui astfel de studiu, vei putea afla informatii despre tipul solului, riscul seismic, inclinatia, calitatea, adancimea de inghet, adancimea panzei freatice, nivelul de coezivitate sau stabilitatea.
De exemplu, in cazul unui sol argilos, nivelul de coezivitate va fi mai mare, iar in cazul solului nisipos, acest nivel va fi mai mic. Cunoasterea adancimii de inghet este esentiala pentru a decide adancimea fundatiei. Toti acesti factori vor fi decisivi in alegerea grosimii ideale a fundatiei casei si a structurii acesteia, pentru a obtine o constructie stabila.
Pregatirea solului
Odata ce toate detaliile legate de planul casei au fost stabilite, etapa urmatoare este aceea de pregatire a solului. Pentru a putea incepe constructia, solul trebuie sa fie curatat si eliberat complet.
Asadar, orice urma de vegetatie va trebui eliminata iar constructiile mai vechi vor trebui demolate. Pentru astfel de lucrari, vei avea nevoie de utilaje precum demolatoarele pentru santier. O alta etapa in pregatirea solului este aceea de nivelare si uniformizare, pentru care poti utiliza maiuri compactoare.
Trasarea fundatiei
Aceasta reprezinta etapa finala de pregatire, prin care stabilesti contururile clare ale viitoarei fundatii, realizand toate masuratorile necesare. Poti opta pentru masuratori topografice, care sunt mult mai exacte, sau pentru masuratori manuale. In cazul celor manuale, se vor infige tarusi in fiecare colt al fundatiei si se vor intinde sfori intre acestia cu ajutorul caprelor (scandura orizontala care uneste doi tarusi).
Etapele constructiei fundatiei casei
Dupa ce ai indeplinit cu succes toate etapele de pregatire, este momentul sa incepi lucrarile pentru fundatie. Respectarea fiecarei etape este esentiala pentru stabilitatea intregii cladiri.
Saparea
Prima etapa este aceea de sapare a fundatiei. In functie de tipul de casa pe care il doresti, poti recurge la doua tipuri de sapaturi.
Prima optiune o reprezinta sapatura cu santuri, care se realizeaza doar pe suprafata fundatiei si este cea mai folosita metoda pentru casele de locuit. Sapatura generala, pe intreaga suprafata a cladirii, este cea de-a doua optiune, folosita pentru cladirile mari sau pentru casele cu subsol sau demisol.
In functie de adancimea santurilor, se va stabili daca mai este nevoie de introducerea unor cofraje de lemn sau metal pentru a oferi sustinere betonului ce urmeaza sa fie turnat. Pentru un sant mai adanc de doi metri, aceste suporturi vor fi absolut necesare.
Turnarea betonului
Turnarea primului strat de beton ar trebui realizata cat mai repede dupa executarea santurilor. Acesta poarta numele de beton de egalizare si asigura uniformizarea fundatiei si baza in care vor fi montati stalpii de rezistenta. Poti opta pentru procurarea acestuia dintr-o statie de betoane sau il poti prepara chiar tu.
Avantajul prepararii betonului direct pe santier este acela ca poti produce exact cantitatea de care ai nevoie. Vei avea nevoie de o betoniera si de toate ingredientele necesare, mai precis apa, ciment, nisip, pietris si balast. Exista mai multe retete pentru beton, iar sortimentul necesar va trebui stabilit la inceputul proiectului, impreuna cu arhitectul si inginerul proiectant.
Imediat dupa turnare, va trebui sa recurgi la compactarea stratului de beton. Aceasta etapa presupune folosirea unui vibrator pentru beton care elimina golurile de aer si asigura consolidarea acestuia. Vibrarea betonului trebuie realizata in primele doua ore dupa turnare, inainte ca acesta sa se usuce.
Armarea
Armarea fundatiei este responsabila cu asigurarea rezistentei intregii cladiri. Realizarea acesteia incepe cu montarea unei talpi armate peste stratul de beton. Apoi, va trebui sa montezi niste bare din otel beton la o distanta nu mai mica de 10 cm si nu mai mare de 25 cm intre ele. Aceste bare vor fi conectate cu ajutorul unor rame numite etrieri si, astfel, se obtine armatura.
Poti incepe si pregatirea armaturii stalpilor de rezistenta. Aceasta se realizeaza similar, prin montarea unor bare sustinute de etrieri iar, dupa montarea stalpilor, acestia vor trebui legati intre ei cu ajutorul unei centuri de armatura.
Exista trei tipuri principale de armaturi, in functie de materialele din care sunt realizate. Armaturile OB sunt din otel beton cu rezistenta de 37 si sunt, in general, utilizate pentru etrieri. Armaturile PC au o rezistenta de 52, sunt mai durabile si, datorita striatiilor, asigura un nivel mai ridicat de aderenta. Plasele sudate pot fi netede sau striate, au grosimi diferite si asigura un nivel ridicat de rezistenta, similar cu al armaturilor PC.
Cofrarea
Atunci cand fundatia casei trece deasupra nivelului solului, se formeaza soclul. Pentru ca acesta sa fie complet stabil, este nevoie de construirea unui cofraj. Un nou strat de beton urmeaza sa fie turnat, iar acest cofraj ii va oferi toata sustinerea de care are nevoie. Acesta este format din scanduri asezate orizontal, tarusi dreptunghiulari si alte scanduri pozitionate oblic, pe post de proptele.
Aceasta structura trebuie sa fie foarte stabila si rezistenta, pentru a nu ceda in momentul in care se va turna betonul. De aceea, este recomandata folosirea lemnului de brad, care este mai gros. Odata ce betonul se va fixa si se va intari, cofrajul va trebui scos. Pentru a putea realiza acest lucru cu usurinta, exista o substanta speciala ce se aplica pe lemn inaintea procesului de decofrare.
Turnarea placii la nivel zero
Aceasta este ultima etapa a construirii fundatiei si presupune folosirea mai multor tipuri de materiale. Primul pas al acestei etape necesita umplerea golurilor ramase dupa eliminarea cofrajului prin folosirea unor straturi de pamant nu mai mari de 30 cm. Astfel, le vei putea nivela corespunzator, pentru a nu se forma goluri sub placa ce va fi turnata.
Urmatoarea etapa presupune turnarea unui strat de 10 cm de pietris. Apoi, urmeaza realizarea hidroizolatiei si a izolatiei termice. Prima se va realiza prin adaugarea unei membrane cu crampoane, iar cea de-a doua prin placi de polistiren extrudat. Peste toate acestea, se adauga o plasa sudata. Pentru a permite patrunderea betonului sub plasa, este important sa lasi un mic spatiu intre aceasta si straturile de polistiren.
La final, urmeaza turnarea efectiva a placii de beton. Totusi, va trebui sa tii cont de cateva elemente. In cazul unei case cu etaj, va trebui sa lasi un loc liber unde sa poti incepe montarea scarii interioare. Alte locuri libere vor fi necesare pentru montarea tevilor pentru instalatiile sanitare.
Reguli de urmat pentru constructia fundatiei casei
Fundatia casei reprezinta structura de baza a intregii constructii si de aceasta depinde rezistenta si durabilitatea cladirii. De aceea, va trebui sa respecti cateva reguli ce vor asigura succesul lucrarilor. In primul rand, este important sa urmezi cu exactitate planurile realizate impreuna cu arhitectul si inginerul proiectant si sa folosesti materiale si utilaje de constructii de inalta calitate.
Pentru a asigura stabilitatea fundatiei inca de la inceput, asigura-te ca nu realizezi sapaturile pe o vreme ploioasa. In caz contrar, rezistenta va fi grav afectata si va fi nevoie de drenarea apei ce va patrunde in santuri.
Turnarea betonului trebuie sa se realizeze la o temperatura cuprinsa intre 5 si 30 de grade. Daca lucrarile au loc vara, este recomandat ca aceasta etapa sa aiba loc seara sau noaptea. In cazul construirii pe timp de iarna, va fi nevoie de protectie suplimentara pentru stratul de beton, prin acoperirea acestuia cu un strat de material geotextil care il va feri de inghet.
Inainte de a incepe o lucrare de amploare precum constructia unei case, este foarte important sa fii foarte bine informat despre toate etapele pe care le vei urma. Prin folosirea celor mai bune materiale si respectarea stricta a tuturor etapelor si regulilor de constructie, fundatia casei tale va fi una durabila, care va asigura obtinerea unei cladiri rezistente si stabile.